Sidor

torsdag 15 september 2016

Tror inte det

Snart kommer det komma fler signaler om att vi borde återinföra värnplikten. Den romantiska idén om att alla är med och förvara landet skall nu väckas till liv igen så att ännu en generation skall få nöjet att växa upp med lumparminnen.

Självklart skall alla få uppleva detta.
Anledning till att värnplikten snart kommer upp på tapeten är att försvaret har svårt att rekrytera folk till den styrka som anses behövas. Försvaret hade planer för att ta in ca 4000 rekryter per år och att 80% av dessa skulle fortsätta men en tjänstgöring inom försvaret. Verkligheten blev inte riktigt så bra och det är blott drygt tretusen som påbörjar GMU och bara drygt två tusen som sen skriver upp sig på tjänstgöring.
I början på 90-talet var antalet rekryter trettiofem tusen vilket med råge räckte till för att fylla på de förbands som fanns. Vårt försvar var väl på den tiden i största laget men det var ett arv från kalla kriget.  Under nittiotalet minskades dock antalet inryckta för att i slutet på tvåtusentalets första decenniet vara nere på fem tusen rekryter dvs den siffra som förvaret idag skulle vilja ha.
Beteckningen allmän värnplikt associeras lätt till att det är någonting som omfattar alla i samhället Varje årskull är ca 100.000 individer och att kalla in över 30.000 män till grundutbildning kan kanske kallas för allmän - i alla fall för de femtiotusen ynglingar som mönstrade. Att kalla in fem tusen av hundra tusen är inte något som kan försvaras med allmän värnplikt. Riksdagen får nog om de anser att förvaret behöver fem tusen rekryter per år bita i det sura äpplet och inse att det kostar.

Hur rekryterar man femtusen nittonåringar

Om man skriver upp sig för en tremånaders GMU så får man 4.430:- i månaden, och som försvaret noga påpekar:
"Tillgång till de kläder och den utrustning du behöver." 
I den efterföljande befattningsutbildningen på mellan sex till elva månader så har man fortfarande 4.430:- i månaden men lockas med en premie efter avslutad utbildning. Är detta något som lockar en nittonåring - tydligen inte.
och kläder ingår - vart skriver man upp sig?
Antag att man ökade på ersättningen och erbjöd tre års betalda studier. Efter ett års utbildning fick man en check på sex terminer CSN-lån, inga pengar i handen utan bara avskrivning av studielån. Vilka skulle nappa på det erbjudandet - kanske de som försvaret allra helst vill kunna rekrytera. De dagar då armen skulle förses med kanonmat är nog sedan länge sedan förbi, idag krävs det lite mer av dem som skall fylla platserna i förbanden.
Betalda studier - sign me up!
Tre års CSN-lån är ca 210.000:- så nog är det mer än den premie på ca 40.000:- som de idag lockar med efter fullgjord befattningsutbildning. Det är dock småpengar, om vi räknar med femtusen rekryter a tvåhundra tusen så är det bara en miljard. Försvarsbudgeten ligger på drygt fyrtio miljarder och även om då en miljard inte är försumbar så är det en hanterbar ökning. Om det skulle vara brist på resurser så kan man kanske ta från de hundra miljarder som vi årligen lägger ned på att bekämpa klimatförändringar :-)
Nu kommer det naturligtvis inte bli så här utan den "allmänna" värnplikten kommer införas vad det lider och femtusen som drog vinstlotten får nostalgiska lumparhistorier att berätta i bastun - så kan det gå.