Sidor

torsdag 15 september 2016

Motvals Kärring

Bara för att man inte kan vara för Gazproms gasledning genom Östersjön så tänkte jag att man kan se det med lite andra ögon. Gas är en mycket bra energikälla men Sverige är med Europeiska mått lite på efterkälken. Vi har ju sedan åttiotalet varit rätt så självförsörjande vad gäller el och energi för uppvärmning. Främst tack vara den stora utbyggnaden av vattenkraft och kärnkraft. Efter de senaste tio årens haveri inom energipolitiken så kanske det snart är dags för gaseldade kraftvärmeverk.
Åh, en kamrat, det var bra se god dag!
Gaseldade värmekraftverk är relativt billiga att bygga, de är tillförlitliga och kan regleras mycket snabbt för att bemöta förändringar i energibalansen. Om man klarar sin energiförsörjning med kärnkraft som bas och vattenkraft som reglerkraft så finns det inte något utrymme för gaskraftverk. Den situationen kommer dock förändras om fem - sex år då den subventionerade energimarknaden har slagit undan benen för några kärnkraftsverk. När det sker så öppnas en möjlighet för gasvärmeverk att kliva in och skapa sig en marknad. 
Istället för att motarbeta Gazproms planer på att bygga Nord Stream 2 så borde regeringen säga - välkommen, men bygg gärna en anslutning till Nynäshamn också, Vi har redan, sedan fem år tillbaks, en gasterminal i Nynäshamn som tar emot fartyg med flytande gas. Detta skulle mycket väl kunna kompletteras med en gasledning från Ryssland. En pipeline kan leverera betydligt större volymer och marknaden för gas skulle då kunna ökas. Priset kan inte sättas hur högt som helst eftersom den ökande handeln med flytande gas gör att man inte är fast vid en leverantör.
AGA:s gasterminal i Nynäshamn
Att det byggs en rysk pipeline till Nynäshamn är naturligtvis ingenting som kommer att ske. Vi är ju just nu upptagna med att bygga upp det ryska hotet så att vi kan gå med i NATO. Vi kan ju inte gärna öka vår handel med ett land som förväntas landstiga på Gotland vilken dag som helst ... eller?