Sidor

fredag 16 september 2016

Money for nothing...

Skulle det inte vara rätt bra om inte pengar kostade någonting och energi var gratis - istället för att ta på sig tagelskjortan så kanske vi skall arbeta för att det blir verklighet i framtiden. Några som har kommit en bit på vägen är Max-Plank institutet i Tyskland där de i våras skapade en plasma av vätgas i sin Wendelstein 7-X. Anläggningen är en så kallad stellarator och kan enklast beskrivas som den mest komplicerade maskin man kan tänka sig.
Money for nothing ...

En för något?

En stellarator är en badringsliknande inneslutning som vridits till så att det liknar en åkattraktion på Gröna Lund. Inne i denna krökta inneslutning kan man skapa en plasma som har en temperatur på hundra miljoner grader. Om temperaturen är tillräckligt hög och plasman av rätt typ så kommer atomkärnor att slås ihop i en fusion och frigöra mängder av energi. Energi från fusion är ju det som i det långa loppet kommer att försörja världen så det är intressant att följa de framsteg som görs.

Insane eller Helix i kubik.
Wendelstein 7X är inte den första stellaratorn men det är den största. Den första stellaratorn byggdes redan på 50-talet men den som Max-Plank institutet nu har är den största i sitt slag. Den färdigställdes förra året och under våren utförde man en rad experiment. Att skapa en plasma är inte svårt, varje lysrör har en plasma som lyser, inte heller att skapa en plasma på några miljoner grader är särskilt svårt. Det svåra i ekvationen är att kunna hålla en plasma på miljoner grader vid liv. Vad skall man förvara den i; vilket kärl man än väljer kommer naturligtvis att smälta. Lösningen är att hålla plasman svävande i en inneslutning utan att den kommer i kontakt med väggarna. En plasma, likt en gas, som är otroligt het vill ju dock expandera och om den gör det så kommer den att svalna och fusionsreaktionen avstanna. Det är cruxet med att bygga en fusionsreaktor. 

Jag har tidigare skrivit om flera fusionsreaktorer som är under byggnad eller i experimentstadiet. Wendelstein 7X är en i raden av olika tekniker som prövas och det vore väl kul om även Sverige kunde vara med och bidra till utvecklingen. De pengar det är frågan om är inte ett problem om man ser till hur mycket vi idag kastar bort på totalt meningslösa projekt under hållbarhetsflagg. Tänk om vi istället för att subventionera torvbrytning i Småland kunde lägga pengarna på någonting som kan förändra världen - en tanke.