Om vi skulle göra en lista på saker som vi skulle kunna arbeta med för att förbättra världen så skulle nog malariabekämpning komma högt upp på listan. Malaria dödar varje år drygt en halv miljon människor och åtskilliga hundra miljoner människor insjuknar. De flesta fall är i tropiska områden och då framför allt i områden i Afrika söder om Sahara. Malaria är så förknippat med tropikerna att vi kallar det för en tropisk sjukdom men det var inte längesedan vi hade malaria i Sverige. Man skulle till och med kunna påstå att malaria likt tyfus är en hederlig svensk sjukdom som vi först på senare tid blivit befriade från.
Emil och Ida lurar ju Krösa-Maja att Ida har fått tyfus, en inte allt för ovanlig sjukdom på den tiden. Även malaria, eller frossan som den kallades, var vanligt förekommande på 1800-talet. I SCB:s statistik över dödsorsaker 1918 så finns listas "Frossa" med 0.09 döda per 100.000 innevånare. Rätt så få och kanske inget som kan klassas som farsot, men det är först på 1930-talet som den helt försvinner.
Den intresserade kan låta sig stickas av lite myggor en sommar, om myggan som sticker står i vinkel mot kroppen så är det nog en malariamygga.
Anledningen till att malaria försvinner är kanske inte vad man tror. Man har ju en förställning att malaria är en tropisk sjukdom och att den farligaste platsen är ett träsk. Sanningen är närmare att den som smittades nog blev det i sömnen i ett rum med ett tiotal andra familjemedlemmar. Lena Huldén från Helsingfors Universitet har lett ett arbete där de försökt klarlägga varför malarian försvann från Finland och pekar där på att just levnadsförhållandena och familjestorlekarna har en stor betydelse.
Utdikning av mossar och reglering av sjöar har säkert också spelat in men malarian försvann inte för att malariamyggorna utrotades. Malariamyggor har vi fortfarande surrande i vår svenska fauna.![]() |
Malariamyggan: kännetecknas av att den sticker i vinkel. |
Kampen mot malaria
Den 25 april är malariadagen och i veckan kom en rapport som förklarade att Europa nu var malariafritt. I Amerika och stora delar av Asien har malarian nästan försvunnit i och med ökade levnadsstandarden, men i Afrika söder om Sahara är malaria fortfarande ett stort problem.
I kampen mot malaria finns det flera spår, några kanske mer förvånande än andra.
I kampen mot malaria finns det flera spår, några kanske mer förvånande än andra.
DDT, du sa väl inte DDT
Om någon bad dig spraya sovrumsväggarna med lite DDT så skulle du nog tvärvägra men DDT används i fortfarande i bekämpningen av malaria. Om du är under trettio så kanske du aldrig har hört talas om DDT men DDT är för oss äldre liktydigt med död och en "Tyst vår". Under hela skoltiden blev vi matade med dystopiska framtidsutsikter där DDT hade ungefär samma roll som koldioxid idag. För oss är ryggmärgsreflexen att rygga två steg tillbaks om någon säger DDT.
Det är rätt intressant att läsa om hur DDT blev demoniserat och hur krav på ett stopp av användning inom jordbruket spreds till ett totalförbud som drog med sig malariabekämpningen i bara farten. Det intressanta är inte huruvida DDT är farligt eller inte utan att det fanns, och fortfarande finns, en alternativ bild på dess användning, en bild som man aldrig fick höra om under sin uppväxt - tankvärt.
Vaccin på väg
Utveckling av malariavaccin går framåt och kommer nu att börja användas i större skala. RTS,S är ett vaccin som i studier har visat sig reducera antalet malariafall bland barn med med upp till 36%. Problemet med vaccin är dock kanske inte hur effektivt det är utan vad det kostar. RTS,S skall ges fyra gånger och det är naturligtvis inte gratis. Om målgruppen var svenska barn så hade det naturligtvis inte varit ett problem men om målgruppen är barn i södra Afrika så är naturligtvis de lokala resurserna begränsade.
![]() |
Bill & Melinda Gates Foundation donera miljarder för att utrota malaria |
Vaccinering kommer förhoppningsvis att hjälpa till i kampen mot malaria men det kommer nog inte vara det som i slutändan gör så att vi utrotar malaria. Det kanske är så att bättre möjligheter att upptäcka och behandla malaria visar sig vara mer effektivt. Bill & Melinda Gates Fundation har under flera år drivit kampen mot malaria och de pekar kanske nu mot att vaccin inte längre är huvudspåret.
Bättre levnadsförhållanden
Det som i slutändan nog blir malarias öde är det faktum att människors levnadsförhållanden förbättras. Det är inte en naturlag att vissa människor skall bo i små hus och sova flera personer i samma rum. Den process som vi gick igenom för två hundra år sedan i Skandinavien kommer naturligtvis att ske på andra platser på jorden. I takt med att levnadsförhållanden förbättras så kommer själva grogrunden för malaria att försvinna. Bättre vårdmöjligheter kommer ta hand om de som insjuknar och ytterligare försvåra spridningen.
Vi blev inte av med malaria i Sverige genom att dika ut våra våtmarker, utrota malariamyggor eller vaccinering utan genom att levnadsförhållandena generellt sett ökade. Samma process kommer vi se i länderna söder om Sahara och det kommer nog gå snabbare för dem än vad det gick för oss.