Kommer ni ihåg den tiden då man tryckte på en knapp och plötsligt blev det ljust. Den tid då man inte behövde tända nattbordslampan innan man borstade tänderna så att man hade ljus nog att läsa när man gick och la sig.
Det var på den tiden då man kunde köpa en 60 Watts lampa på ICA för några kronor, en tid som för länge sedan är förbi - vad var det som hände?
Glödlampan
Glödlampan måste vara med på topphundra-listan över produkter som förändrade världen. Att gå från gas- och stearinljus till elektriskt ljus var en övergång som fick både hus och städer att lysa upp. Vi kan nog inte tänka oss hur både mörkt och bökigt det var i början på förra seklet innan det elektriska ljuset gjorde sitt intåg.
Om man läser om glödlampans historia så snubblar man raskt över den kartellbildning som de stora glödlampsdrakarna, OSRAM, Philips och GE, bildade i mitten på 20-talet. De standardiserade mycket kring glödlampor men satte också en max brinntid till 1000 timmar, vilket naturligtvis ökade försäljningen. Drakarna hade oligopol på glödlampor och priset var bra saltat. Svenska Kooperativa Förbundet lanserade den egentillverkade Lumalampan på 30-talet som en reaktion på priskartellen.
De stora drakarna har dock fortsatt att vara stora drakar och har behållit sin dominerande ställning. De såg dock hur deras marginaler krympte och när Kina på 2000-talet började pumpa ut billiga glödlampor så var ställningen hotad. Man insåg nog rätt snart att någonting måste göras och en övergång till mer avancerade lampor skulle kanske vara en räddning.
Det är svårt att göra en glödlampa mycket bättre, den är nästan fullbordad i den funktion den ger. Det man kan förbättra är dock priset och då naturligtvis priset vad det kostar att tillverka den men även hur mycket det kostar att ha den tänd Det var här drakarna såg sin framtid, lågenergilampor som endast drog en femtedel så mycket ström. Det var dock svårt att få folk att börja köpa en lampa som kostade tio gånger så mycket och som dessutom var i alla andra avseende en sämre produkt så man behövde kanske lite hjälp på traven.
Drakarnas räddning
Om man inte kan få konsumenter att välja en sämre produkt så kan man väl ta lagstiftning till hjälp. Med lite hjälp på traven, var det just det som skedde och tillslut blev vi sittande med förbud på att sälja vanliga glödlampor.
När glödlamporna försvann så gick priserna upp från några kronor till hundralappen och det var för en lampa som då inte var av speciellt hög kvalité; idag är kvalitén betydligt bättre men de är fortfarande dyra. Det finns definitivt situationer där man tjänar in de högre kostnaderna men i de flesta fall tar det många år att tjäna in investeringen. Utomhusbelysning som står på halva natten tjänar man snabbare in och vi kommer då till en spaning.
En ljus framtid
Framtiden ser ljus ut i dubbel bemärkelse; det kommer att bli bättre och det kommer att bli allt ljusare där det idag är mörkt. En LED-lampa är så billig i drift att vi kommer att strössla med dem. Vi kommer att lägga ungefär lika mycket pengar på belysning om tio år som vi gjorde för tio år sedan men det kommer att betyda att vi kommer att ha mer än dubbelt så mycket belysning. De energieffektiva lamporna kommer inte att dra ner på vår energikonsumtion utan ge oss mera ljus för pengarna.
På samma sätt som vi lyste upp städerna i början på förra seklet kommer vi se en utveckling av ljussättning de närmaste åren. Förutom att vägar, cykelbanor, joggingspår och parker kommer att lysas upp så kommer vi se mer och mer ljussättning inom arkitektur; inte bara när det handlar om att ljussätta existerande byggnader, utan byggnader där ljussättningen är en del av idén från början.