Sidor

fredag 7 augusti 2015

Tankar som slår en

Jag måste erkänna att jag ibland ställer mig frågan om jag är helt klok i huvudet. Amerikas president Barack Obama gav i veckan en presskonferens där han meddelade att USA nu skulle rädda nuvarande och kommande generationer genom att stoppa den globala uppvärmningen. I min värld skulle inte den globala uppvärmningen platsa på en lista med tio tusen problem som vi borde ta tag i. 


Vem är inte riktigt klok

Om jag anser att Barack Obama är ute och turnerar i klimatfrågan så finns tre alternativ - jag är inte riktigt klok, Obama är inte riktigt klok eller att varken jag eller Obama är speciellt kloka. Av de alternativa förklaringar kan vi snabbt avfärda att Barack Obama inte skulle vara klok i huvudet. Man kan tycka vad man vill om amerikanska presidenters politik men de har nog inte kommit dit om de haft en skruv lös. Återstår det då bara att jag har en skruv lös?

Jag är säkert nivån under Obama vad gäller smarthet men tror inte att jag är helt knäpp. Jag löser gärna de svåraste sudokun, lyckas allt emellanåt med ett DN-kryss med tre pluttar och har ett lektorat på KTH, vilket kanske är en tomteverkstad men torde väl borga för att jag har några hästar hemma. Så hur kan det komma sig att vi har så helt olika uppfattningar om vår generations största/minsta  hot?

In god we trust

Frågan hade aldrig förbryllat mig om det rörde sig om guds existens. Att man har helt olika uppfattningar i religiösa frågor är helt naturligt. I politiska frågor så är meningsskiljaktigheter också vanliga men där accepterar man att andra har helt motsatta åsikter utan att man för den skull ifrågasätter vare sig sin motståndare eller sin egen intelligens. I en vetenskaplig fråga så är det inte lika enkelt, två plus två är antingen fyra eller fem och det finns bara ett svar. 

Är det så att klimathotet inte är en vetenskaplig fråga, kan det vara en politisk fråga eller rent av en religiös fråga? Kan ett hot om mänsklighetens undergång som människan själv är orsak till kunna passa in i ett religiöst kontext? Skulle uppmålandet av en hotbild kunna var ett politiskt argument? Om så vore skulle väl vi genom historien ha sett liknande företeelser men när såg man senast en präst predika jordens undergång eller en politiker måla upp ett yttre hot? - Nej, det stämmer inte, den enda förklaringen är nog att jag inte är riktigt klok, alternativen är orimliga.