Sidor

söndag 9 augusti 2015

Mercury

Kvicksilver är en häftig metall som man skulle vilja se mera av. Dessvärre är den inte så hälsosam att inandas vilket är synd; om det var helt ofarligt att hantera kvicksilver så skulle vi ha rätt så roligt.


Bilden ovan är naturligtvis Freddie Mercury som inte har någonting med inlägget att göra. Bilden under är däremot en fontän som använder kvicksilver istället för vatten. Den konstruerades av Alexander Caldel, som bland annat gjort en känd mobil, och finns på Fundació Joan Miró i Barcelona. Tänk om vi kunde ha stora fontäner som sprutade kvicksilver, eller hur roligt skulle det inte vara med ett kvicksilverbadhus (man skulle nog kravla runt istället för att simma).

Farliga grejer

Dessvärre så är kvicksilver inte så bra att andas in, man dör inte på kuppen men det är helt klart inte bra för hälsan. Kvicksilver i naturen förenas med andra ämnen och bildar föreningar som är betydligt giftigare. Dessa ansamlar sig sen i bland annat fisk och det är på den vägen människan sen får i sig gifterna. Det är därför viktigt att få bort så mycket kvicksilver som möjligt.

Kvicksilver används inom industrin och finns, eller rättare sagt fanns, i vardagsföremål som termometrar och batterier. Tack vare lagar och förordningar så har användningen av kvicksilver minskat och vi är bättre på att samla in de produkter som har kvicksilver i sig. Utsläppen av kvicksilver har sedan början på 90-talet gått ner till mindre än en tredjedel. Det är numera ovanligt att hitta kvicksilver i hemmet men det finns ju ett undantag.

Grips inte av panik

De så förträffliga lågenergilamporna, de som är byggda som små ljusrör, innehåller små mängder kvicksilver. När vi mödosamt lyckats få bort alla termometrar med kvicksilver och fått bort kvicksilver från batterier, så har vi fört in en ny källa för kvicksilver i våra hem. Så länge lampan används så är det ingen fara och om den råkar krossas så är det heller inte så farligt, ....



i alla fall inte så jättefarligt - eller som OSRAM har som punkt ett i sina råd hur man skall agera:
1. Få inte panik. Kom ihåg att ett lysrör/en lågenergilampa innehåller mycket lite kvicksilver.
Jag undrar om de vet att orden "Få inte panik" oftast har motsatt effekt. Vi grips inte av panik, det är ju så lite kvicksilver, och letar upp instruktionerna från Kemikalieinspektionen:
Vädra och lämna rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, stäng burken och märk den, till exempel med texten "kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa". Lämna burken till returhantering som är avsedd för farligt avfall.
 Det var väl inte så konstigt, det kör vi på; lite kvicksilver skall man väl tåla, det är ju för en bra sak.