Sidor

tisdag 11 augusti 2015

Nollutsläpp i Gamla Stan

DN:debatt föreslog Bil Sweden att man skulle göra Gamla Stan till en utsläppsfri zon. Bil Sweden är en intresseorganisation vars primära syfte är att öka försäljningen av bilar. Alla åtgärder som föreslås innebär att vi skall fås att köpa nya bilar vilket naturligtvis är i deras intresse; man kan dock undra hur DN tänker när de ger Bil Sweden en helsida gratis. 


Om vi bortser ifrån DN:s tankegångar och Bil Sweden:s intressen så kan vi skriva ett litet inlägg om luften i Stockholm och om kvävedioxid är ett problem.

Luften i Stockholms

Vi har nämt det förut men det tål att upprepas - luften i Stockholm är bra. Nedan följer några diagram från Stockholms Stads miljöbarometer:


Svaveldioxid, årsmedel ovanför taken sedan 1967
Bensen, årsmedel Hornsgatan och ovanför taken sedan1994
PM10 (små partiklar) för olika gator, ovanför taken och i naturen sedan 1994
Det finns liknande diagram för kolmonoxid, bly, toulen, bensapropen som alla visar det samma - Stockholms luft har blivit markant bättre med åren. Även små partiklar som ofta utmålas som ett problem har sjunkit rejält sedan mätningarna började. För staden i stort så ligger de värdena nu i närheten av de värden som uppmäts i Norra Malma Naturreservat som ligger några mil norr om Norrtälje.
Alla utsläpp är långt under alla gränsvärden, förutom ett som endast rört sig nedåt med maklig takt de senaste åren. 

Den stora boven

För staden i stort, om man mäter ovanför takåsarna, så är nivåerna för kvävedioxid långt under alla gränsvärden. Det är i gatunivå på de mest trafikerade vägarna som vi fortfarande har höga värden. I diagrammet nedan så är de övre kurvorna från gator, till exempel Hornsgatan och Sveavägen. Den näst understa är värden ovanför takåsarna och den understa från naturreservatet norr om Norrtälje.

Kvävedioxid - årsmedel för olika gator, ovanför taken och i naturen.
För att förstå varför utsläpp av kvävedioxid är farligt kan det vara bra att repetera kemikunskaperna från gymnasiet.

Lite kemi

Kvävedioxid, kemisk formel  NO2, bildas främst som ett resultat av hög värme vid förbränning. Det är inte bränslet i sig som resulterar i kvävedioxid utan det är den höga temperaturen i till exempel en motor som får luftens kväve och syre (luft består till 78% av kväve och 21% syre) att förenas. 

Högre temperaturer i en motor ger lägre utsläpp av alla skadliga ämnen, inklusive partiklar, men ökar utsläppet av kvävedioxid. Som motorutvecklare så har man ett val, skall man minska på utsläpp av kvävedioxid eller alla andra ämnen.

Kvävedioxid är i sig inte farligt men reagerar med vatten och bildar salpetersyra. Problemet med salpetersyra är att det bidrar till försurningen i naturen och att det kan irritera slemhinnor vid inandning. Salpeter i så små koncentrationer är i sig inte giftigt, man får i sig mer salpeter när man äter en rimmad skinka än vad man någonsin skulle få i sig om man så stod med öppen mun på Hornsgatan alla dar i veckan.

Salpeter bidrar inte bara till en viss försurning utan fungerar som ett utmärkt gödningsmedel, Chilisalpeter var det gödsel man använde innan Norge tog över marknaden med konstgödsel på 20-talet. Den gödande effekten är en anledning till att många träd trivs utmärkt i stadsmiljöer. I naturen påverkar det skogarna positivt men bidrar även till övergödning av till exempel Östersjön.

Hur stor problem övergödning och försurning är kan man diskutera men när vi pratar luftkvalité i Stockholm, så är det främst den effekt om salpetersyran har på luftvägarna vid inandning som är viktigt. När vi tittar på dessa problemen är det inte heller de totala utsläppen under ett år som är av intresse, utan de maximala koncentrationerna som man kan drabbas av om man bor eller arbetar längs de mest trafikerade gatorna. 

Koncentrationer

Om vi tittar på riktvärden finns för exponering så kan vi läsa vad KI skriver om kvävedioxid:
Den kritiska effekten är ökning av bronkiell reaktivitet hos personer med astma och 200 μg/ bedöms vara lägsta effektnivå. 
Så 200μg/ är den nivå där personer med astma kan känna besvär. För personer som inte har luftrörsproblem så ligger gränsen för besvär över 2000μg/För att vara på den säkra sidan så sätter dock KI det rekommenderade gränsvärdet till hälften.
Ett 1-timmes riktvärde på 100 μg/ rekommenderas.
Dessa koncentrationer är ingenting man skall vistas i kontinuerligt men det är inte ett stort problem om det överskrids under vissa perioder. KI rekommenderar att det ur folkhälsosynpunkt är ett värde som inte bör överskridas mer än 80 timmar om året.

Stockholms Stad har satt kravet till att inte överskrida 90μg/  mer än 176 timmar om året (ca 2% av årets timmar).  Diagrammet nedan visar över vilka värden de 176 mest förorenade timmarna låg. Som man ser ligger vi fortfarande över gränsvärdet om man ser till de mest utsatta gatorna.


Om man är orolig för för höga koncentrationer av kvävedioxid så skall man som första åtgärd dock inte flytta från stan. Det finns nämligen andra miljöer där vi också hittar höga koncentrationer och om man inte gör rätt så kan man flytta ur askan i elden. 

Gasspisar

Kvävedioxid bildas vid all förbränning och om man har en gasspis i lägenheten så är det nog den största boven i dramat. Halterna i köket vid matlagning kan uppgå till 1000μg/m³ och lägenheten har en generellt högre halt än utomhusluften.

Om man har gasspis och inte känner av några besvär så kan man lugna sig med att i försök där man undersöker kvävedioxids inverkan på människor, finner att gränsen för besvär för de flesta ligger vid flera tusen μg/m³. Jag tror ingen vill förbjuda gasspisar ur ett folkhälsoperspektiv men när vi pratar om luften på Hornsgatan så är det i samma område vi rör oss. 

Träd Sweden

Att Bil Sweden vill att vi skall skrot alla bilar och köpa nya är ju kanske inte så underligt. Man undrar dock vad någon som inte hade partsintressen skulle föreslå. För det första skulle man nog ställa sig frågan om kvävedioxid är ett problem överhuvudtaget eller om det har seglat upp som ett problem för att det är lätt att mäta.

Om man ansåg att koncentrationerna i stadsmiljön bör minska så kanske en bättre strategi är att plantera träd längs gatorna. Träden tar inte bra upp kvävedioxid utan renar även luften från partiklar. Det är ju dessutom ett trevligt inslag i gatubilden. Om intresseorganisationen Träd Sweden skrev en debattartikel så kanske lösningen såg annorlunda ut.