Sidor

söndag 16 augusti 2015

Aquarela do Brazil


En akvarell föreställande Kristusstatyn i Rio de Janeiro får öppna dagens inlägg och det till synes helt utan anledning.



Dagens inlägg handlar nämligen om stora torn som ryker och man undrar vad dessa har med Brasilien att göra men allt kommer få sin förklaring.



Bilden ovan är en typisk bild som illustrerar luftföroreningar (saxad ur ett reportage om smogen i London). Gigantiska torn med en tjock rök som väller ut, en bild god som någon att illustrera hur allting går åt helvetet. Sanningen är kanske dock inte så dramatisk.

Kyla vatten, varför?

Tornen på bilden är inte avgastorn utan torn som kyler hett vatten. Varför skulle någon vilja kyla hett vatten kan man undra och det är inte så självklart. Anledningen är att det är nödvändigt i alla kraftverk som drivs med ångturbiner. Vattnet hettas upp till het ånga som får en turbin att snurra men på andra sidan måste man kyla ner ångan så att man kan leda bort den. Vattnet cirkulerar runt, runt mellan det som hettar upp det och det som kyler ner det och där emellan plockar vi ut energin i en turbin. 

I det gigantiska tornet sprutar man in det heta vattnet ungefär halvvägs upp. Vattnet regnar ner mot botten och värmer då upp luften i tornet. Eftrsom varm luft stiger uppåt och man släpper in kall luft från sidorna så kommer luften att leda bort värmen. Luften är dock mycket fuktig och det är det som bildar de vita molnen under vissa dagar.

Om man bygger kraftverket nära havet så kan man istället använda havsvatten för att kyla och det är det vi gör i Sverige. Det är ingen slump att alla svenska kärnkraftverk ligger där de ligger. Om vi skulle haft ett i Borås så skulle det nog ha byggts ett gigantiskt kyltorn även där.

Brazil

Vad har då gigantiska kyltorn med inläggets titel att göra?  - Jo, Aquarela do Brazil är titelmusiken i filmen Brazil av Terry Gilliam. I filmens slutscen sitter vår hjälte Sam Lowry fastspänd i en stol i ett gigantiskt runt rum, ett gigantiskt kyltorn. Om du är under 20 så suckar du nog nu och säger - animerat, men denna film spelades in då höjden av datorgrafik hette Commodore 64; på den tiden var man tvungen att filma IRL. Kyltornet där de spelar in filmen ligger Croydon, ett samhälle utanför London. De revs på nittiotalet och på samma plats ligger nu ett IKEA-varuhus.


Filmen Brazil kan man se flera gånger, fantastiska miljöer och en historia som på flera sätt speglar vår tid.

Kyltorn och fjärrvärme

Om man pratar om kyltorn så dyker snart frågan upp om man inte kan använda energin till något vettigare - varför bara kyla av vattnet och släppa ut värmen? Faktum är att vi i Sverige, och andra kalla länder, i möjligaste mån försöker använda värmen genom att leda ut den i ett fjärrvärmenät. Dessa s.k. kraftvärmeverk levererar del el till nätet men också värme vilket gör att mer energi tas tillvara. 

Ett undantag är värmen från kärnkraftverken som i alla fall går rakt ut i havet. Barsebäcks placering var delvis med tanke på att det skulle kunna leverera värme till närliggande Lund och Malmö men det blev sen aldrig aktuellt. Forsmark och Ringhals ligger lite för långt från Göteborg respektive Uppsala men kärnkraftsverket i Oskarshamn erbjöd Oskarshamns kommun att leverera värme för några år sedan. I slutändan valde kommunen att det blev mer lönsamt att bygga sitt eget bio-eldade kraftvärmeverk, vilket skulle kunna få statliga subventioner.

En inte alltför vild tanke är att vi i framtiden kommer lägga mindre kärnkraftsverk betydligt närmare våra städer för att på så sätt kunna utnyttja värmen bättre. Tiden är dock kanske inte riktigt mogen ännu för ett mindre kärnkraftsverk i krokarna så det lär nog dröja.

Kolla mera