Sidor

lördag 9 december 2017

Gare du Norrland

Centralstationer finns i snart sagt varje mindre håla i Sverige; på 1800-talet drog man fram en järnväg och vad var mer lämpligt än att man la sträckan genom centralorten. Om man tar sig ut i stora världen så är däremot inte centralstationer det mest naturliga. I Europas större städer så var stadens centrala delar redan så tätbebyggda att man fick bygga stationerna lite i utkanten, kanske en varje väderstreck.

Veckans bildgåta: vad länkar denna bild till artikelns budskap?
Paris är praktexemplet med sju stationer att välja på beroende på vilket väderstreck kosan styr. Att tåget från Liverpool kommer till London Euston istället för Liverpool Street station är kanske inte helt logiskt men idén är den samma - stora stationer i vardera väderstreck. Hur skulle det se ut om Stockholm blev en kontinental stad?

Gare du Nord - kunde varit Stockholm
Var skulle man kunna lägga stationerna någonstans? De som känner till Stockholm vet att det ligger en stor rangerbangård mellan Tomteboda postterminal och Karolinska. Här finns redan mark avsatt till järnväg och vad vore mer naturligt än att vi la Gare du Norrland här? Den södra stationen, Gare du Malmö,  lägger vi inte på Söder utan mellan Västberga och Årsta partihallar. Här finns redan utrymme för rangerbangårdar så en station kan vi med lätthet få in. 

Dessa två stationer skulle redan idag vara förbundna med den nya sträckning som pendeltåget fått genom Citybanan. Man skulle ta sig från station till station på under 15 minuter - på vägen skulle man kunna hoppa av vid Odenplan, Centralen (som får ha kvar sitt namn) och Södra Station (på Söder).  Om vi sen drar den pendeln vidare från Gare du Norrland till Bromma flygplats och uppgraderar spårvägen mellan Liljeholmen och Gullmarsplan till tunnelbana så har man ett rätt så bra kommunikationsnät.

Klarastrandsleden?
Vad gör vi nu med de ytor som blir fria längs med Klarastrand - en park! Vi gör om Klaraleden till en Croisette i form av en bred trädkantad boulevard. Detta skulle ge hela Vasastan direkt tillgång till öppet vatten och alla Stockholmare ett härligt promenadstråk från Gamla stan till Karlbergs slott. Ju mer jag tänker på detta desto mer tilltalande blir det.