Håller Finland på att släppa ryssen över bron? Skall de låta ryssar bygga kärnkraftsverk ett stenkast från Skellefteå? Gå man ur huse, Finlands sak är vår. ..eller?
Finland är inte Norge
Det första man kanske skall tänka på är att Finland inte är Norge. Norge kan producera all el de behöver med hjälp av vattenkraft och olja har man så att man tycker att det både räcker och är nog. Finland däremot är de tusen sjöarnas land, i ett landskap som i det närmaste kan beskrivas som flackt. Vattenkraft finns men utgör endast mindre del av elproduktionen. Produktionen av olja lär inskränka sig till Boink Business Inc vilket kanske inte kan rädda landet.
Vattenkraften står för 15 procent av elproduktionen. De fyra kärnkraftverk man har ger ca 25 procent. Olika typer av kraftvärmeverk ger ca 40 procent och resterande 20 procent importerar man. Man är alltså inte självförsörjande på el och för att göra saken värre så drivs kraftvärmeverken till största delen av importerad kol och gas ... som importeras från Ryssland.
Finland är med andra ord inte i position att hålla på att leka med sin elförsörjning som vi kan göra i Sverige. De två nya kärnkraftsverk som byggs kan levererar lika mycket el som de nuvarande fyra och i alla fall göra Finland oberoende av importerad el alternativt så kan man minska på mängden kol som importeras.
Rysk atomkraft - Tjernobyl
Ryssland har minst sagt ett image-problem efter haveriet i Tjernobyl men det var för 30 år sedan. De senaste tio åren har Ryssland satsat på modern kärnkraft och är faktiskt ledande på gen-IV reaktorer (fjärde generationens). Det kraftverk som nu planeras byggas klassas som gen-III+, vilket bland annat betyder att man kan slå av alla säkerhetssystem och kraftverket klarar sig själv i ett dygn (reaktorn klara sig i tre dygn). Som jämförelse kan man se de svenska kärnkraftverken som är av gen-II klass men naturligtvis moderniserats under resans gång.
Reaktorn skall byggas av det ryska företaget Rosatom som har har drygt ett dussintal projekt igång. De bygger kärnkraftsverk i Indien, Turkiet, Kina, Vitryssland och Iran. Två reaktorer, av den typ som skall byggas i norra Finland VVER-1200, byggs redan i Leningrad och nästa år börjar man bygga den första av fyra rektorer i Turkiet. Rosatom har under de senaste tio åren levererat nio liknande kärnkraftverk. Finland köper inte grisen i säcken när de beställer en VVER-1200.
Grisen i säcken
Just grisen i säcken är nog någonting man i Finland har fått nog av. Det pågår nämligen sedan många år ett annat kärnkraftsbygge i Finland, inte långt från Åbo. Där har Areva-Siemens hållit på i snart tio år i ett försök att få klar en reaktor som var den första i sitt slag (EAP). Projektet liknar mest ett svenskt infrastrukturprojekt där det i slutändan tar dubbelt så lång tid och kostar dubbelt så mycket. Klimatet för att ge Areva ytterligare en chans var nog rätt så svalt när beslutet om den senaste reaktorn skulle tas.
Frågan är varför Areva valdes från början men det kanske var ett utslag av Finland skulle vara med i EU och då passade det naturligtvis bra med ett Fransk-Tyskt projekt som då dessutom var av den absolut senaste modellen. Kostnaden är nu beräknad till drygt 8 miljarder euro och tvisterna om vem som skall stå för notan ligger i domstol.
Kostnaden är boven
Kärnkraftens största dilemma idag är inte säkerhet eller hur man skall ta hand om avfallet. Det stora problemet är att kärnkraftsverk fortfarande måste byggas enormt stor för att vara lönsamma. Detta ger att varje nytt kärnkraftsverk blir en investering på ca 50 miljarder, något som sen skall räknas hem på de 60 år som kraftverket är i drift. Nästan alla andra infrastrukturprojekt bleknar i jämförelse: förbifart Stockholm 30 miljarder, Bottniabanan 15 miljarder, Hallandsåsen 10 miljarder. Det är inte konstigt att kärnkraftsverk blir nationella angelägenheter.
Ett sätt att få kostnaderna under kontroll är naturligtvis att bygga flera kraftverk av samma typ. Där ligger VVER-1200 bra till men vi har även amerikanska AP1000 som nu byggts på fler ställen. Man kan även gå mot att bygga betydligt mindre kraftverk och då färdigställa dem i en fabrik för leverans, detta ligger dock några år fram i tiden och kanske är moget för marknaden när Sverige skall uppgradera sin kärnkraftspark.