Sidor

torsdag 27 augusti 2015

Rondellens död

Varje kommun med självaktning skall naturligtvis ha en rondell. Rondellen signalerar att man minsann har flera bilar i byn och att det är av högsta vikt att dessa inte behöver stanna vid ett rött ljus. I många fall så var det nog så få bilar i byn att det inte ens fanns ett rödljus och risken att möta någon annan bil var försumbar vilket inte gav de rätta signalerna. Bättre då att ha en rondell som de stora städerna har.

En rondell i Borås
Nu kanske det blir så att rondeller inte behövs om femtio år. Vi kommer ha plankorsningar utan vare sig stoppskyltar eller trafikljus; de rätta signalerna kommer vara att vara en stad helt utan rondeller. Hur skulle det fungera undrar du säkert men det skall snart få sin förklaring.

Vi suger

Först till det uppenbara - vi suger, när det gäller att ta oss igenom en korsning utan vare sig trafikljus, rondell eller väjningsplikt. I Frankrike hjälper inte ens en rondell då de tillämpar högerregeln även där och fyller på rondellen med mer bilar vilket bara ökar kaoset.


Jag var i Paris för många år sedan och körde runt med en god vän. När jag frågade om trafikreglerna och vem som egentligen hade förkörsrätt så tittade han på mig med en frågande min - "moi" var hans svar.

Hur skall detta trafikkaos någonsin kunna stävjas, är det mänsklighetens straff för sina synder att för all framtid sitta fast i korsningar - nej, en räddning är på väg.

Hur gör man på sjön?

Har du tänkt på hur få rondeller eller trafikljus det finns i skärgården - när stannade du senast båten för att släppa förbi någon. På sjön verkar det fungera med de regler som finns utan att man för den skull behöver stanna båten. Reglerna är visserligen lite mer komplicerade än högerregeln med vindar i lovart, motor eller nöje etc men de bestämmer i princip samma sak. 

Styrbord före babord?
Den stora skillnaden mellan land och hav är att vi i en segelbåt har rätt så lång tid på oss att bestämma oss för hur vi skall göra innan vi skär någon annans kurs. Om jag skall korsa någons kurs, och har väjningsplikt, så skall jag se till att göra det med så god marginal att den andra båten inte störs - smidigt. Varför gör vi inte samma sak i en korsning?

Låt bilen bestämma

Till viss del gör vi samma sak på land men problemet är att våra säkerhetsmarginaler är stora. Om vi har stannat för högerregeln så skulle folk bli vansinniga om vi försökte köra över korsningen i en lucka på 10 m. Det skulle ju i och för sig gå om vi kunde prata med de som körde in i korsningen och komma överens om att det var ok att smita emellan - men hur skulle det fungera.

You talkin to me?
I dag finns redan bilar som kör helt själva genom tätt trafik utan problem. Google är väl världsledande och har nu i flera år haft bilar som skött allt, helt utan att någon människa behöver ingripa. Idén är inte ny men det är först nu som den verkligen fungerar.

Jonny Cab i filmen Total Recall
Hur kommer det se ut om femtio år då all har en självkörande bil; det kanske till och med är så att det är förbjudet att köra någonting annat? Två bilar som närmar sig en korsning kommer nu att informera varandra om position, hastighet och planerat vägval och - kommer att komma överens om exakt hur de skall göra i korsningen. Eftersom båda bilarna är överens och anpassar sin hastighet så kan vi dra ner på säkerhetsmarginalen till en meter. Så fort den första bilen har passerat mittpunkten i korsningen så blåser den andra bilen förbi.

Autobahnkreuz ett minne blott?
Skulle vi kunna göra det här bara inte i en korsning i Borås utan även i en korsning för två motorvägar? Varför inte, kanske till och med enklare då alla bilar vet långt i förväg att de närmar sig korsningen. Bilar på väg in från det ena hållet kommer att lägga sig i rad med 20 m lucka och bilarna från korsande led lika så. Ordet blixtlåsprincipen skulle få en helt ny innebörd och Gröna Lunds mest fruktade åkattraktion vara en västanfläkt, men det skulle fungera.

Så om du är kommunalordförande i en kommun utan rondell och råkar läsa detta så luta dig tillbaks. Din kommun kommer om 50 år att var den modernaste i hela Sverige - rondeller var sånt de byggde i början på seklet och är så ute.