Sidor

söndag 2 augusti 2015

Gratis energi

Hur gratis är "gratis energi" egentligen? Sol, vind och vatten betraktas ju som energikällor som är gratis, till skillnad från kol, olja och kärnkraft. Lite perspektiv på vad "gratis" kan kanske vara på sin plats.


Konstruktion, underhåll och råvara

Vind må vara gratis när den blåser men det kostar en hel del att omvandla den till energi som vi kan använda. När man jämför olika energikällor så visar det sig att det är stora skillnader i dels hur mycket det kostar att konstruera själva kraftverket och hur mycket det sedan kostar att hålla det i drift. Även om själva energikällan är gratis så betyder det inte att slutprodukten är gratis.

Det är naturligtvis mycket svårt att jämföra olika energislag och hur man än vänder och vrider på det får man göra en massa antaganden. Förra året sammanställde Elforsk en rapport där de försökte beskriva kostnaderna för olika kraftverk om de skulle byggas idag. Vi kan så bra som något ta deras siffror som utgångspunkt.

När kostnaderna redovisas så delar man kostnaderna på en årsproduktion. Man får då en kostnad per MWh vilket ger en bra bild av hur lönsamma investeringarna är under olika energipriser. Marginalkostnaden, det vill säga hur mycket det kostar att producera ytterligare en MWh kan naturligtvis vara betydligt lägre än den uträknade medelkostnaden.

Vatten

Vattenkraft är som man kanske kan tänka en dröminvestering. Det är visserligen dyrt att bygga ett vattenkraftverk vilket utslaget på året ger en kostnad på 350 kr per MWh. Driftkostnaden är däremot så låg som 100 kr per MWh vilket ger en totalkostnad på 450 kr per MWh.


Man kan å ena sidan tänka att marginalkostnaden för vattenkraft kan sättas till nära noll eftersom vatten är gratis men eftersom mängden vatten i vattendammen är begränsad så måste man alltid räkna med att man kan använda vattnet bättre vid ett senare tillfälle. Att avgöra när man skall öppna dammluckorna lite extra är därför en beräkning där man får gissa på vad elpriset blir längre fram på året. 

Vind

För vindkraftverk så är situationen inte lika ljus. Istället för att bygga ett vattenkraftverk på kanske hundra MW så måste man bygga fler hundra vindkraftverk på vardera kanske 2 M. Nyttjandegraden för vindkraft är på ca 20% så man behöver ca 500 MW för att leverera energi som ett vattenkaftverk på 100 MW. Kapitalkostnaden går därför upp och landar på 370 kr per MWh. Vind är som vatten gratis men att sköta drift och underhåll på hundratals vindkraftverk kostar resurser, i rapporten uppskattas den till 140 kr per MWh. Vi får en totalkostnad på 510 kr per MWh, rätt dyrt med tanke på att vind är gratis.

Marginalkostnaderna för vind är verkligen nära noll. Det finns inga incitament att strypa produktionen även om man knappt får någonting för det man producerar. Om man har subventioner, som elcertifikat, som ger en intäkt oberoende av elpriset så fortsätter man att producera även om elpriset går under noll kronor. Denna smått bisarra situation förekommer någon gång varenda sommar, framför allt i Danmark där subventionerna är högre.  

Kärnkraft

Kostnaderna för kärnkraft är nog de man skall ta med mest salt. Det har inte byggts så många kärnkraftsverk de senaste tio åren och kostnaderna har en tendens till att skena i höjden. I rapporten från Elforsk har kapitalkostnaden satts till 380 kr per MWh.  Driften har de beräknat till 150 kr per MWh vilket ger en total kostnad på 530 kr per MWh.


Det som är intressant i sammanhanget är att kostnaden för själva bränslet endast uppgå till 40 kr per MWh. Bränslekostnaden för ett kärnkraftverk är under 10% av totalkostnaden för produktionen. Om en energikälla är "gratis" eller inte är inte hela världen, de stora kostnaderna ligger i kapital, drift och underhåll.  

Gratis kostar också  pengar 

Gratis energi är som synes inte så gratis och kostnaden för kärnkraft har inte så mycket med bränslekostnaderna att göra. Det som är viktigare att räkna på är vad kostar att bygga kraftverk och hur mycket det kostar att driva dem. 

Läsa mera