Sidor

måndag 20 juli 2015

Nu skall karusellen gå

Skynda på skynda på, nu skall karusellen gå - så går visan, och det är också en målande beskrivning på vindkraftsindustrin i Sverige. Under de senaste tjugo åren har det byggts vindkraftverk i parti och minut men vad kanske inte så många vet är att det inte hade byggts ett enda om det inte fanns subventioner att inkassera.


Ett certifikat betyder så mycket

Den som bygger ett vinkraftsverk i Sverige ges ett så kallat elcertifikat för varje producerad MWh. Detta certifikat kan sen säljas på en öppen marknad där alla elleverantörer kan köpa dem. All elleverantörer är ålagda att varje år köpa en viss mängd certifikat beroende på hur mycket el de säljer. Kostnaden för certifikaten läggs naturligtvis i slutändan på din elräkning så alla elkunder är med och subventionerar vår vindkraftsindustri.

Priset på ett certifikat varierar från år till år men har de senaste åren parkerats under 200 kr/MWh och ligger nu strax över 150 kr/MWh (motsvara 15 öre per kWh). I skrivande stund är det sommar, semester och lite vind så elpriset ligger på ca 100 kr/MWh. Det betyder att en vindkraftsägare drar in mera pengar på elcertifikaten än vad man får in på att sälja elen som produceras. Elpriserna under sommaren är ju som lägst och under vintern kommer de säkert att ligga runt 300 kr/MWh så elcertifikaten ger kanske i snitt en tredjedel av intäkterna. Intäkter på 450 kr/MWh är dock ingenting som en vindkraftsägare går runt på så vi får väl se vad som händer framöver - konkurser eller ökade bidrag. Det detta inlägg skall handla om är dock hur mycket 150 kr/MWh egentligen är.

Skimra som ett pärlband

Östen Warnebring sjöng om hur han såg ljusen tändas över sundet när han cyklade längs stranden i Malmö. Idag ser man inte bara ljusen från Köpenhamn utan även ljusen från 48 vindkraftsverk ute i sundet (man får cykla vid Bunkeflostrand och inte vid Ribban som Östen gjorde). Dessa vindkraftsverk byggdes 2007 och var när de byggdes den tredje största havsbaserade vindkraftsparken och kostnaden uppgick till 1.8 miljarder. En härlig syn när man ser dem sakta snurra i vinden och generera gratis energi - eller hur?

Vindkraftsparken genererar ca 300.000 MWh om året vilket naturligtvis ger lika många elcertifikat. Om vi räknar på att varje elcertifikat ger 150 kronor så betyder det att vi vanliga elkonsumenter sponsrar vindkraftsparken med .... 45 miljoner kronor per år. Förhoppningsvis är elpriset lite högre än vad det är idag så att värdet på den el som produceras ger in lite mer men det är som sagt inte säkert. 

..17kr, ..34kr, ..51kr 

Som en rolig räkneuppgift (jag är lättroad) kan man försöka räkna ut hur mycket vi sponsrar vinparken med för varje varv som propellrarna snurrar. Varje verk har en max effekt på 2,3 MW och när det blåser som bäst snurrar bladen med 16 varv per minut eller 960 varv på en timme. På en timme genererar parken 110 MWh och varje verk har alltså snurrat 960 varv. Under en timme får parken alltså elcertifikat som är värda 16.500 kr vilket ger dryga 17 kronor per varv som bladen snurrar. 

Om vi för enkelhetens skull antar att den mängd el som produceras är direkt proportionell till antalet varv som bladen roterar så kan vi stå på stranden och räkna hur mycket vi subventionerar parken med. Håll ögonen på ett verk och följ ett blad ... 17kr, ... 34kr ... 51kr. Hmm, finns det verkligen inget bättre vi kan göra för pengarna än att skänka dem till Vattenfall för att de sätter upp 48 propellrar mitt i sundet?

Lurad

17 kronor per varv är ju räknat på hela parkens 48 verk. Om man delar på 48 så får man ca 35 öre vilket säkert är en siffra som mellan tummen och pekfingret stämmer för de flesta vindkraftverk. Nästa gång du ser ett snurrande vindkraftverk så kan du tyst räkna - ett varv, två varv, en krona, ett varv två varv två kronor. Man behöver inte stå länge och räkna innan man börjar inse att det är någonting som är mycket fel med hela satsningen på vindkraft. 

Referenser

Uppdatering ett och ett halvt år senare :-)

Uppdatering december 2017 

  • Priset på elcertifikat har under året legat mellan 50 och drygt 70 kronor och man kan glädjas åt att subventionerna har minskat. Anläggningen har fem år kvar av de 15 år som man får elcertifikat. Med ett elpris runt 300 kronor per MWh så är frågan om de kommer att klara sig tills dess? Bli inte förvånad om det börjar talas om att att stänga Lillgrund.