Sidor

söndag 26 juli 2015

Mycket energi blir det

Hur mycket energi kommer jordens befolkning att konsumera om hundra år Frågan är naturligtvis helt omöjlig att besvara men man kan faktiskt göra lite grova uppskattningar och även om det svar man får är långt ifrån sanningen så får man en uppfattning om på vilken planhalva vi kommer att spela.



Bilden ovan är en målning som visar Harsprånget, idag finns där Sveriges största kraftverksdamm som årligen producerar 2 TWh eller drygt en procent av Sveriges elbehov. Frågan är hur många Harsprång vi måste bygga om till kraftverksdammar inom hundra år

Hur mycket energi använder vi idag

För att kunna göra en grov uppskattning av energibehovet om hundra år så kan vi ju börja med att försöka uppskatta hur mycket energi jordens befolkning gör av med idag. Det görs sammanställningar av detta och man kan få rätt så bra siffror på hur mycket energi vi gör av med. De primära energiresurserna är: olja, kol, gas, biokraft, vatten och kärnkraft. Alla övriga, som vindkraftverk och solkraftverk kan än så länge hanteras i en klump även om de tillsammans bidrar med ca en procent av vårt energibehov. Problemet när man gör dessa sammanställningar är hur man skall jämföra de olika energislagen och hur överföringsförluster mm skall räknas, för att få en grov uppskattning fungerar det dock bra. 

Den totala energiproduktionen per år uppgår till ca 155.000 TWh eller 22 MWh per capita.  Det är mycket energi men det inkluderar ju all bensin vi använder till transporter och all den energi som industrin behöver. 

Vi kan jämföra förbrukningen i världen med Sverige där vi har en produktion på 585 TWh eller 65 MWh per capita. Samma siffra för Bangladesh ligger på ca 10 MWh. USA ligger naturligtvis i toppen på denna tävlan men en per capita produktion på ca 83 MWh. Dessa siffror är naturligtvis inte helt jämförbara men de duger bra för vårt överslag.

9 miljarder

Vi är ca 7 miljarder människor på jorden idag men kommer nog inom en snart framtid att vara 9 miljarder. Låt oss anta att vi om hundra år har en befolkning på 9 miljarder, hur mycket energi kommer dessa att behöva? En inte allt för djärv hypotes är att energikonsumtionen per capita är närmare den i Sverige än den i Bangladesh. Att gissa på att per capita produktionen ligger på 50 MWh om hundra år är nog en gissning som ligger i underkant - hur mycket energi är det vi talar om?

Nio miljarder människor och en per capita produktion på 50 MWh blir 450.000 TWh, tre gånger så mycket som vi producerar idag. När vi talar om energiproblem och framtiden så måste vi ha detta i åtanke, vi skall öka vår produktion inte till det dubbla utan till tre gånger dagens. Varifrån skall all den energin komma, hur många Harsprång är det vi tala om ...  150.000 Harsprång skall byggas på hundra år, 1.500 om året - Houston, we have a problem.

Vilka energislag har vi 

Rävsaxen vi sitter i är att energiproduktionen idag till 80% består av olja, kol och gas. Hur mycket kan den produktionen öka, misstanken är kanske att vi inte kan öka den så mycket även om ny teknik gör att vi kan utvinna betydligt mer idag än vad vi räknade med för bara några år sedan. Av resterande 20% så är ca hälften biobränsle vilket låter lovande men huvuddelen av detta är inte i kraftvärmeverk utan som bränsle i vedeldade spisar. De resterande 10% är till hälften vattenkraft och till hälften kärnkraft. Andelen som idag produceras av sol och vind uppgår till blyga 1%. 

Vilket energislag skulle kunna tackla de behov vi har framför oss. Vi får nog vara glada om de fossila källorna kan lika mycket energi som de gör idag. Vattenkraften kan byggas ut men antalet outnyttjade vattendrag är begränsat. Sol och vind ligger, trots dess hype, långt ifrån att kunna ge ett betydande bidrag. Vilket energislag kommer att förse oss med den energi vi behöver - något att fundera på.