Sidor

lördag 18 juli 2015

Jag älskar koldioxid

Koldioxid måste vara världens mest baktalade gas. Om man bad någon räkna upp farliga gaser så skulle den säkert nämnas i grupp med klorgas, senapsgas och sarin. Det finns inget slut på allt elände som koldioxid är orsak till: stigande temperaturer, smältande glaciärer, översvämmade korallöar, utdöende humlor, flyktingströmmar, krig och förödelse; lite perspektiv på eländet kanske inte skulle vara fel.


Bra tvåa efter syre

Koldioxid är kanske inte världens viktigaste gas - men den är en bra kandidat om andraplatsen efter syre. Utan koldioxid i atmosfären skulle vår värld se helt annorlunda ut om det nu skulle finnas någon kvar att betrakta den. Atmosfären består ju av ca 21% syre, 78% kväve och sen 1% med lite av varje och det är en bråkdel av dessa 1% som koldioxid gömmer sig. Syre är, för oss människor, den viktigaste gasen och om man tog bort den skulle vi alla dö på någon minut. Lite intressant är att vi skulle klara oss även om syrgashalten bara var 10% även om det inte skulle vara så rafflande att se ett hundrameterslopp där deltagarna promenerade fram och gärna tog en paus efter halva vägen :-) Vi skulle även klara oss bra med en större mängd syre i atmosfären men mer syre har andra effekter som kanske inte är så önskvärda; en skogsbrand i en atmosfär med 40% syre är nog ingenting man skulle vilja uppleva.

0,4 promille

Av den lilla procent i atmosfären som inte är syre eller kväve så är en bråkdel koldioxid. Mängden koldioxid i atmosfären är så liten att man mäter den i miljondelar, cirka 400 ppm (parts per million). Det är nästan ofattbart lite när vi inser hur viktig gasen är; 400 ppm är 0,4 promille eller 0,04 procent, små mängder kan ha en avgörande effekt, 0,4 promille alkohol i blodet ger ju en lätt berusning, men det är förvånansvärt hur lite det finns av denna viktiga gas. Den är dock inte lika viktig som syre, om vi tog bort all koldioxid ur atmosfären så skulle vi inte märka någonting - men vi skulle alla kanske dö inom ett år.

Om du tittar ut genom fönstret så är det troligt att du ser lite träd och buskar, kanske en gräsmatta eller en blomsterrabatt. Alla växter du ser är uppbyggda av ett mödosamt infångande av koldioxid ur atmosfären. Ta ett stort träd, allt kol som finns i trädet har kommit från koldioxid i atmosfären; bladens fotosyntes har omvandlat koldioxiden till längre kolkedjor och dessa har sedan använts som byggstenar när trädet växer. Om vi tar bort koldioxiden ur atmosfären så skulle snart alla växter dö och även om vi skulle överleva ett tag så skulle vi alla gå en säker död till mötes.

Den bråkdel koldioxid som atmosfären innehåller är alltså livsviktig för allt liv på jorden och vi är väldigt beroende av den lilla mängd som vi har. Faktum är att vi lever i en värld som är begränsad i sin tillväxt på grund av för lite koldioxid i atmosfären, om koncentrationen var under 200 ppm så skulle jorden se ut som ett kargt stenlandskap. En ökad mängd koldioxid är någonting som främjar naturen (det gamla mormorstipset, att prata med sina växter, är ingen dum idé alls). I  växthus så brukar man höja koncentration till 800 ppm för att få lite fart på växterna och den ökning som vi sett i atmosfären under senare delen av 1900-talet har redan bidragit till att vår planet blir grönare. Det är inte troligt att vi inom de närmaste tusen åren får uppleva 800 ppm i atmosfären men om så vore skulle det vara en mycket grön värld som vi fick leva i.

Bubblor som glädjer

Om nu inte en grönare värld skulle vara skäl nog att älska koldioxid så finns det andra skäl som kanske ligger en närmare om hjärtat (eller magen). Hur skulle det se ut om vi inte hade koldioxid när vi baka bröd? Jästen i degen ger förutom smak till brödet även dess luftighet. 

Alla de små luftbubblor som en jäst deg innehåller är en effekt av den koldioxid som jästsvamparna producerar. Om du nu inte är en älskare av bröd, eller nöjer dig med pinnbröd över öppen eld, så kanske du gillar champagne eller öl? Kolsyran som bubblar upp ur drycken är naturligtvis bara koldioxid så hur tråkigt skulle livet inte vara utan koldioxid? 

Men alla faror då...

Ok, så koldioxid är en väldigt trevlig gas som vi alla skulle glädjas av att ha lite mera av (i glaset eller på åkern), men hur är det då med alla faror? Vi kanske återkommer till detta men ett tips är att inte tro på alla domedagsprofetior utan ta saker med en nypa salt. Om vi har tur så kan koldioxid även göra vår värld lite varmare men det skulle bara vara ytterligare en positiv egenskap.